En gris med lång historia

Linderödsgris

Visste du att de Linderödsgrisar som finns idag alla härstammar från Skånes Djurpark? Vi har bevarat den fina gamla lantrasen sedan 1952, och det är vi stolta över.  Läs mer >>

Linderödsgrisarna 
i Skånes Djurpark

Visste du att de Linderödsgrisar som finns idag alla härstammar från Skånes Djurpark? Vi har bevarat den fina gamla lantrasen sedan 1952, och det är vi stolta över. 

FAKTA OM LINDERÖDSGRIS

Latinskt namn: Sus scrofa domestica
Familj: Svindjur
Vikt: Hane (galt) ca 250 kg och hona (sugga) ca 150 kg
Mankhöjd: Ca 1 m
Medellivslängd: 8-10 år, ibland upp till 20 år

Pepparkaksgris eller Linderödsgris?


Linderödsgrisens kroppsform skiljer sig från den moderna grisens. Dessa grisar är inte lika avlånga i sin kroppsform utan är mer rund över ryggen, som en pepparkaksgris! Linderödsgrisen är vår enda svenska lantrasgris av den äldre typen, och den var faktiskt nära på att försvinna helt. Skånes Djurpark har varit med och räddat Linderödssvinen sedan 1952. 

Bevarandet av Linderödsgrisen
Tama grisar har funnits i Svenska hem och gårdar i tusentals år. Förr höll man sina tamgrisar i skogen under höst och vinter, vilket ledde till att de parade sig och fick kultingar med vilda vildsvin.  På 1800-talet beskrevs två typer av tamsvin: det förädlade ljusa hussvinet och det mer underskattade skogssvinet med drag från vildsvinet. Så småningom användes i allt högre grad de stora vita grisraserna och tog därmed över de gamla lantrassvinens plats allt mer. Dessa grisar, som var mer vildsvinspräglade, dog till sist nästan helt ut.

Skånes Djurpark och Linderödssvinen


När Skånes Djurpark anlades 1952 hamnade ett par grisar av den gamla stammen här i parken. Det var verkligen en lycklig slump, och alla Linderödssvin som finns idag har sina rötter i de grisar som Skånes Djurpark tog hand om. 1992 gjordes en genbanksutredning av Linderödssvinen och man fann då totalt åtta grisar av denna ras. Idag ingår Linderödsgrisen i ett viktigt bevarandearbete och det finns omkring 300 grisar i Sverige.

En tålig gris
Linderödsgrisen är vår enda oförädlade lantras vilket betyder att den har kvar en stor variation inom rasen. Grisarna kommer i en mängd olika färger och de är väl anpassade efter vårt nordiska klimat. Allra bäst trivs dem om de får vara utomhus året runt, böka och ta härliga gyttjebad.

Lär dig mer om de nordiska djuren i Skånes Djurpark

Share by: