Kultingar på vift!

Vildsvin

"Vildsvinskultingarna har rymt!" Detta hör vi ofta från våra gäster. När kultingarna är små får de gå in och ut ur hägnet som de vill, och är alltså inte alls på rymmen. De är nyfikna och utforskar glatt parken och dess gäster. Slå dig gärna ner en stund och klia en kulting på magen (om de vill såklart), det brukar de älska!  Läs mer >>

Kultingar på vift

VILDSVIN

"Vildsvinskultingarna har rymt!" Detta hör vi ofta från våra gäster. När kultingarna är små får de gå in och ut ur hägnet som de vill, och är alltså inte alls på rymmen. De är nyfikna och utforskar glatt parken och dess gäster. Slå dig gärna ner en stund och klia en kulting på magen (om de vill såklart), det brukar de älska! Läs mer >>

FAKTA OM VILDSVIN

Latinskt namn: Sus scrofa
Ordning: Partåiga hovdjur
Familj: Svindjur
Vikt: Hanar 200 kg, honor 70-140 kg
Dräktighetstid: 3,5-4 månader
Föda: Allätare
Livslängd: 10-15 år

Ett svin som äter det mesta


Vildsvin är allätare som äter det mesta de kommer över. De äter gräs, bär, rötter, insekter och även kadaver (döda djur) om de skulle springa på ett. Om de lyckas fånga mindre djur själva så äter de även dem, som till exempel reptiler och andra smådjur de kan hinna ifatt. 

Vildsvin och människor
Många kan känna sig lite oroade över att springa på vildsvin ute i skogen. Kanske har man hört talas om hundar som attackerats eller andra otäcka vildsvinshistorier. Att stöta på ett vildsvin i naturen hör dock till ovanligheten då vildsvin är mycket skygga. De har ett fantastiskt luktsinne och tack vare det kan de upptäcka människor på långt håll. De ser dåligt men hör mycket bra, och de håller sig undan om de upptäcker människor.

Vildsvin som bökar


Även om det är mycket ovanligt att se vildsvin när man är ute och rör sig i skog och mark, kan man ofta se spår efter grisarna. I jakt på rötter och ätbara växter bökar de effektivt upp jorden med sina långa trynen. Om man bor i närheten av vildsvin kan man ofta behöva hägna in sin trädgård om man vill undvika att få rabatterna uppbökade.  Vildsvinens bökande är trots allt inte endast någonting besvärligt: med sitt bökande hjälper de till att sprida växtarter i naturen.

Klumpigt utseende men snabb vid flykt
Trots att vildsvinen kan se klumpiga och framtunga ut kan de komma upp i mycket höga hastigheter. Ett vildsvin kan komma upp i så mycket som 48 km/h!

Lär dig mer om de nordiska djuren i Skånes Djurpark

Share by: