Europas största däggdjur

Visent

Visent, eller Europeisk Bison, är ett stort och kraftigt djur som ofta symboliserar styrka. Människan har sedan urminnes tider fascinerats av visenten, som ofta återfinns som motiv på europeiska grottmålningar. Romarna använde gärna de stora visenttjurarna i sina Gladiatorkamper. Läs mer >>

Europas största däggdjur

Visent

Visenten, eller Europeiska Bison, är ett stort och kraftigt djur som ofta symboliserar styrka. Människan har sedan urminnes tider fascinerats av visenten, som ofta återfinns som motiv på europeiska grottmålningar. Romarna använde gärna de stora visenttjurarna i sina Gladiatorkamper. Läs mer >>

FAKTA OM VISENT

Latinskt namn: Bison bonasus
Ordning: Partåiga hovdjur
Familj: Slidhornsdjur
Vikt: 500-900 kg
Längd: 250-270 cm
Mankhöjd: 180-195 cm
Föda: Växter, främst örter, gräs och kvistar. 
Medellivslängd: ca 20 år

Visenten - snabb och smidig!


Låt dig inte luras av visentens sävliga sätt då den går och söker föda. Visenter är mycket snabba djur! De kan göra snabba och snäva vändningar och om de måste kan de hoppa över tre meter breda diken eller två meter höga hinder - från stillastående!

Visenten - ett flockdjur
Visenten lever som flockdjur i de äkta lövskogarna. De trivs även i blandad barr- och lövskog och i tall- och granskog med riklig markvegetation. De betar växterna som växer på marken i skogen, men gillar även bark. En fullvuxen visenttjur kan väga upp till ett ton och har i alla tider varit en symbol för styrka. Trots detta så är det faktiskt en äldre visentko med kalv som leder flocken. Flocken storlek varierar men kan som mest bestå av upp till 20 djur. Visentkor och kalvar lever i flockarna, medan tjurarna ofta vandrar ensamma och följer med en flock i samband med parningen. 

Visent eller bison - vad är vad?


Visent och Bison härstammar från samma rötter. Bison är den grekisk-romerska varianten och visent den germanska. Idag kallar man oftast det amerikanska djuret för bison, men visenten kan ibland kallas för europeisk bison. 

Dräktighet och kalvar
Bland vilda visenter infaller brunstperioden mellan augusti och september. Hos visenter i fångenskap kan den inträffa under hela året. Under brunst- och parningsperiod är det vanligt att visenttjurarna drabbar samman och slåss och med tanke på deras styrka kan skadorna vara förödande. Då är det säkrast att separera tjurarna om de lever i hägn. I naturen jagar den starkaste tjuren bort de svagare och kan därefter para sig med kon. 

Visentkon är dräktig mellan 254 och 277 dagar och föder därefter normalt sett en kalv. Kalven väger som nyfödd ca 16-35 kg. Den diar i ungefär 10 månader, men börjar succesivt äta den vanliga födan redan från ca 3 månaders ålder.

Lär dig mer om de nordiska djuren i Skånes Djurpark

Share by: