Duktiga dykare

Gråsäl och knubbsäl

I Skånes Djurparks säldamm bor två olika sorters sälar: Gråsäl och Knubbsäl. Gråsälen är den största sälarten i svenska vatten och kan väga upp till 300 kg. Läs mer om gråsäl >>

Knubbsälen är trots namnet liten och smidig jämfört med andra sälar. Den väger ungefär hälften av vad en gråsäl kan väga. Läs mer om knubbsäl >>

Djurvårdarnas bästa spanartips

Sälarna:

  • Kommer regelbundet upp till ytan för att ta luft, de har lungor precis som människan. 
  • Titta efter vågor och ringar på vattnet, då är det en säl på väg upp till ytan.

FAKTA OM GRÅSÄL

Latinskt namn:Halichoerus grypus
Ordning: Rovdjur
Familj: Öronlösa sälar
Vikt: 150-300 kg
Längd: 180-250 cm
Livslängd: 40 år 
Föda: Fisk

Gråsälen: en rejäl dykare


Gråsälens kropp är spolformad och tar sig smidigt fram under vattnet, trots den stora sälens något klumpiga uppsyn. Gråsälen kan dyka ner till 100 meters djur och stanna under vattenytan i hela 20 minuter! Ett tjockt späcklager skyddar gråsälen mot kyla. Hanarna är stora och kan bli nästan 3 meter långa och väga uppemot 300 kg. Honorna är mindre; de blir upp till 2 meter långa och ca 200 kg tunga. Gråsälens föda består av fisk, och den kan äta upp till 7 kilo fisk per dag.

Gråsälen sjunger


På sommaren samlas gråsälarna på klippor där de ligger och sjunger sin speciella sång. Det låter som en blandning mellan en råmande ko och en ylande varg och hörs på långt håll. När de ligger uppe på klipporna och sjunger byter de även päls.

FAKTA OM KNUBBSÄL

Latinskt namn:Phoca vitulina
Ordning: Rovdjur
Familj: Öronlösa sälar
Vikt: ca 50 kg
Längd: 140-195 cm
Livslängd: 25-35 år 
Föda: Fisk

Knubbsälen är en klarsynt jägare


Det är lätt att drunkna i knubbsälens stora, vackra ögon. Anledningen att sälen har så stora ögon är för att den ska kunna se sitt byte även i mörka och grumliga vatten. Med sina långa superkänsliga morrhår känner den av rörelser och vibrationer i vattnet, och kan på så sätt fånga fick även i kolsvart vatten! 

Knubbsälen äter det som finns tillgäångligt i de vatten de befinner sig i, och kan äta bland annat olika sorters fisk, bläckfisk och skaldjur.

Knubbsälens kutar


I Sverige föder knubbsälarna sina ungar omkring midsommar. Vilken tid på året som knubbsälarnas ungar föds varierar beroende på var knubbsälen bor. 

Knubbsälen föder ofta sin unge, som kallas kut, på en stenstrand eller sandstrand. Kuten följer med sin mamma i ungefär en månad, sedan får den klara sig på egen hand.

Lär dig mer om de nordiska djuren i Skånes Djurpark

Share by: