Mäktig överlevare från istiden

Myskoxen

Detta bastanta djur ingår i samma familj som visent, stenbock och faktiskt vår tama ko. Myskoxen kan bli upp 165 cm hög och kan väga 400 kg. 

Mäktig överlevare från istiden

Myskoxen

Myskoxarna är de sista stora istidsdjuren, en liten bit mäktig historia som finns kvar i naturen. Under istiden levde de sida vid sida med mammutar och ullhåriga noshörningar. I Skånes Djurpark kan du möta en flock myskoxar och fascineras av detta urtidsdjur. Läs mer >>

FAKTA OM MYSKOXEN

Latinskt namn: Ovibos moschatus
Ordning: Partåiga hovdjur
Familj: Slidhornsdjur
Vikt: 225-400 kg
Mankhöjd: Upp till 145 cm
Dräktighetstid: ca 9 månader
Föda: lavar, gräs, kvistar, örter
Medellivslängd: 12-20 år

Urtidsdjur som vandrat till Sverige


Myskoxen lever idag framför allt på Grönland, Kanada och Alaska. För att sprida myskoxens utbredning har små flockar planterats i Ryssland och Norge. Under 70-talet vandrade en liten grupp på fem myskoxar in i svenska Härjedalen från Dovrefjell i Norge, sedan dess har vi en svensk stam myskoxar.

Myskoxen lever i hjordar
Myskoxen lever främst i kalla områden, vilket den klarar tack vare sin tjocka ull. Det är ett flockdjur som lever i hjordar. Antalet djur i hjorden varierar under året: under sommaren består hjorden av 5-15 myskoxar för att under vintern bli så många som uppemot hundra djur. Hjorden leds ofta av ett dominant hon- eller handjur som bestämmer var och när hjorden ska röra på sig.

Vargen och björn är myskoxens naturliga fiender


Myskoxen har inte speciellt många naturliga fiender. Björn, isbjörn och varg är de rovdjur som ger sig på myskoxen i det vilda. Om en grupp myskoxar känner sig hotade av t. ex. vargar så flyr de till en höjd. Där ställer de sig tillsammans i en form av hästsko med huvudena vända mot fienden. Vargar vågar inte angripa myskoxar i grupp, de riskeras att spetsas av myskoxens mycket vassa horn.

Myskoxens fortplantning
Myskoxekon blir könsmogen vid fyra års ålder, tjuren först vid sex år. Myskoxarna parar sig mellan juli och augusti. Kon är sedan dräktig i ca nio månader (lika länge som vi människor) innan hon förhoppningsvis föder en liten kalv. En nyfödd myskoxekalv väger endast omkring sju kilo!

Lär dig mer om de nordiska djuren i Skånes Djurpark

Share by: