Våra små hjältar: bina

Med enkla medel kan du hjälpa våra vilda små pollinerare

Precis som andra pollinerare är bina livsviktiga för oss människor. Så mycket som en tredjedel av den mat vi äter är pollinerade av insekter. Tyvärr försvinner allt fler vilda biarter och insekter - de får allt svårare att hitta mat och boplatser. Gör en insats och hjälp våra små vänner - deras jobb är livsviktigt! Bygg ett hotell, plantera bivänliga blommor eller låt en del av din gräsmatta förvandlas till en blomstrande äng där bin och andra insekter trivs.

Bygg ett vildbihotell

Hjälp vildbina genom att bygga ett bihotell - det är enkelt och gör stor skillnad för bina! Det kan vara svårt för dagens bin att hitta naturliga boplatser. Därför kan de behöva lite hjälp med husbyggandet.

Så här bygger du ett enkelt vildbihotell

  • Ta en träbit som är åtminstone 10 cm tjock. Med hjälp av en borrmaskin med 3-10 mm borr gör du sedan ett flertal hål som är minst 6 cm djupa. Borra inte hål rakt igenom boet.
  • Om du ska måla ditt hotell så använd en giftfri färg och undvik att måla i hålen!
  • Sätt ett finmaskigt nät (t. ex. hönsnät eller putsnät) ca 5 cm framför boet för att skydda bina från hungriga småfåglar.
  • Sätt upp ditt vildbihotell i söderläge och gärna skyddat från regn. Sätt det gärna på en synlig plats, nära ditt fönster eller vid din favoritplats i trädgården så kan du spana efter dina nyinflyttade vänner!
  • Du kan även fylla träramar eller andra behållare med växtmaterial för att bygga ditt insekts- och vildbihotell. Eller också använder du natursnöre och buntar ihop växtrör (bambu eller parkslide fungerar utmärkt) så är hoteller klart för inflytt!

Låt gräsmattan förvandlas till ett paradis för bina

Naturliga ängsmarker blir allt färre i vår natur. Vi brukar jorden till stor del, och allt mer mark blir till välklippta gräsmattor. Bara genom att låta en liten del av din prydliga gräsmatta få växa upp till en liten miniäng gör du en stor insats för bin och insekter.

Gör så här:

  • Gödsla inte den del av gräsmattan som ska bli till ett litet paradis för bina. En mager jord gynnar örter och ängsblommor.
  • Det finns fröblandningar med speciella blommor och örter som pollinerarna älskar. Läs mer om vilka längre ner i denna text. Gräv bort en remsa gräsmatta och så dina frön. När blommorna väl har vuxit upp så låt dem stå kvar och fröa av sig så att det blir nya blommor till nästa år.
  • Maskrosor i gräsmattan? Istället för att bekämpa alla solgula blommor kan du flytta dem till en avskild del i trädgården. Det är mums för bina!
  • Använd inga kemiska bekämpningsmedel.

Plantera blommor som bin och insekter tycker om

Bin, humlor och fjärilar lockas av örter och ängsblommor. I din blomsterhandel eller på nätet finns speciella fröblandningar som våra vänner pollinerarna älskar. Blommorna är både vackra och lättodlade, och örterna doftar ljuvligt i rabatten! Dessutom är det fantastiskt att se fjärilar och bin röra sig runt bland dina planterade blommor och utföra sitt viktiga arbete när de äter nektar och samlar pollen. Så blommor med olika blomningsperiod: från tidig vår till sensommar. Då har våra vänner mat under hela säsongen.

Blommor som är bra för bin, humlor, fjärilar och andra pollinerare:
Akleja, Alsikeklöver, Anisisop, Al
Blåklint, Blå snokört, Bondböna, Bovete, Backsippa, Backtimjan, Blodnäva, Blå bolltistel, Blåeld, Blågull, Blåmunkar, Blåsippa, Brudborste Brunört Brunnäva, Backlök, Björnbär, Blåbär, Brakved, Buxbom
Cikoria, Citronmeliss
Dill, Doftklöver, Dån
Esparsett
Fackelblomster, Fingerborgsblomma, Färgkulla
Gurkört,Getruta, Gråfibbla, Gullviva, Gulsporre, Gökärt, Gräslök, Getapel
Humlelusern, Honungsfacelia, Hampflockel, Hästhov, Hallon, Hagtorn, Hägg
Isop
Jungfrun i det gröna, Jolster, Järnek
Klätt, Koriander, Kornvallmo, Kummin, Kungsljus, Kabbeleka, Kantnepeta, Kardvädd, Kungsmynta, Kärleksört, Käringtand, Kaprifol, Krusbär, Kvitten, Krikon, Körsbär
Libbsticka, Luktreseda, Lungört, Lusern, Lavendel, Lingon, Ljung, Lind, Lönn
Malvor, Martorn, Morot, Maskros, Mjölke, Myntor, Myskmalva, Mjölon, Murgröna, Måbär
Odon, Oxel
Prästkrage, Paradisäpple, Plommon, Päron
Raps, rybs, Ringblomma, Rosenböna, Rosenskära, Rudbeckia, Rödplister, Renfana, Rotfibbla, Röd solhatt, Rödblära, Rödklint, Rönn, Rödklöver, Ramslök
Solros, Sömntuta, Sötväppling, Sparris, Stjärnflocka, Stockros, Stor blåklocka, Strandlysing, Såpnejlika, Skogslök, Schersmin, Slån, Sälg
Tjärblomster, Timjan
Vitlupin, Vitsenap, Vallmo, Vicker, Vitklöver, Vitplister, Vitsippa, Väddar, Väddklint, Vårlök, Vildrosor, Vinbär
Åkertistel, Ålandsrot
Äkta vallört, Älggräs, Äkta fläder, Äpple

  • I skymningen tänder vi julgranen på gården och dansar till tonerna av julmusik tillsammans med tomten.

    Add a short description

    Button
  • Kontakta oss
    (+46) 0413 55 30 60
    info@skanesdjurpark.se
    Skånes Djurpark Resort AB,
    Jularp 150, 243 93 Höör
    Prenumerera på vildmarksnyheter

    Contact Us

    Share by: